Borstvoeding
 
 

Borstvoeding

Je kind wordt straks geboren en aan jou de keus: borstvoeding of flesvoeding. De wereldgezondheidsraad (WHO) adviseert om in elk geval de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Borstvoeding bevat naast alle noodzakelijke voedingsstoffen namelijk ook antistoffen die het immuunsysteem van je baby ondersteunen. Als organisatie onderschrijven wij dit advies daarom van harte.

Kraamzorg aan het Spaarne vindt het belangrijk dat (aanstaande) ouders op een professionele wijze informatie krijgen zodat je een bewuste keuze kunt maken of je borst- of flesvoeding aan je baby gaat geven. Een goede begeleiding bij borstvoeding is belangrijk voor het slagen! Daarom hebben wij goed opgeleide kraamverzorgster in dienst die jaarlijks worden bijgeschoold op het gebied van borstvoeding.

 

Wat kun je verwachten?

Kraamzorg aan het Spaarne volgt de Baby Friendly-standaard van WHO/Unicef. Dat betekent dat we je helpen en stimuleren bij het geven van borstvoeding. Is borstvoeding geen optie? Dan adviseren we je over flesvoeding.

Voorbereiding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties.

www.borstvoeding.com
Kenniscentrum Borstvoeding geeft informatie samengesteld door lactatiekundigen en moeders.

www.borstvoeding.nl
De gezamenlijke site van de Nederlandse samenwerkende borstvoedingsorganisaties. De afzonderlijke organisaties hebben ieder een specifieke taak en met elkaar wordt het gehele werkveld bestreken. Op deze site wordt ingegaan op de verschillende taken zodat duidelijk is wat van iedere organisatie verwacht kan worden.

www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft wetenschappelijk gefundeerde, consistente informatie over borstvoeding aan (aanstaande) ouders en andere belangstellenden. Door het hele land heen zijn 175 vrijwilligers opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding. Je kunt een contactadres van een vrijwilliger in de buurt van de moeder doorgeven.

Direct na de geboorte

Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.

Begeleiding tijdens de kraamtijd

Je baby mag dag en nacht bij je blijven. Intussen staan wij jullie bij met uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is niet vaak nodig.

Verder leggen we uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.

Jonge baby's kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven.

Na de kraamtijd

Loopt de kraamzorg af? Dan kun je voor de verdere begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau. We zullen je t.z.t. informatie geven over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.

WHO/ Unicef raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding ernaast blijven geven zo lang jullie dat willen.

 

Lactatiekundig advies

Soms ontstaan er situaties waarbij, ondanks de hulp van kraamverzorgster en verloskundige, problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding. De lactatiekundige kan dan aanvullende begeleiding bieden.

De lactatiekundige biedt ondersteuning bij:

Voorlichting en advies
Problemen bij het aanleggen van de baby
Het weigeren van de borst
Pijnklachten
Terugkerende borstontstekingen
Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
Vroeggeboorte
Ziekte of handicap van moeder of baby
Opnieuw beginnen met borstvoeding

Tarieven

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Aangeraden wordt om vooraf je zorgverzekering hierover te raadplegen.

© 2021 Kraamzorg aan het Spaarne | Kraamzorg aan het Spaarne is één organisatie samen met Verloskundigen praktijk aan het Spaarne. Wij leveren kraamzorg in Haarlem en omgeving.

menu
SpoedPraktijkE-mail