Kraamzorg
 
 

Wat kun je van ons verwachten?

Kwaliteit voorop

Persoonlijke zorg en service staan bij ons hoog in het vaandel. Onze ervaring leert dat de meeste ouders het fijn vinden om één vaste kraamverzorgster te hebben. Dat staat dus bovenaan ons lijstje: geen wisselingen van de wacht als dat niet nodig is. Er verandert immers al genoeg! Al onze kraamverzorgsters hebben een deskundige opleiding gevolgd en daarna de nodige vlieguren gemaakt. De kraamzorg die zij bieden getuigt van hoge kwaliteit, up-to-date kennis en een grote passie voor hun vak.

Wat doet de kraamzorg?

Het takenpakket is afhankelijk van jouw / jullie wensen. In overleg met de kraamverzorgster bepaal je wat haar taken zullen zijn. Ze is er in de eerste plaats vooral om voor jou en je baby te zorgen. Ze brengt je eten, verschoont de baby, helpt je bij de borst- of flesvoeding, verschoont je bed. Maar ze zorgt natuurlijk ook voor de andere gezinsleden. Helpt de kinderen die er al zijn.

Daarnaast legt ze jullie van alles uit over de verzorging van de baby, nu en straks. Zodat jullie straks met vertrouwen voor jullie kind kunnen zorgen. Tijdens haar werk houdt ze bovendien jouw toestand en die van de baby nauwlettend in de gaten en informeert de verloskundige goed over het verloop van het kraambed. En tot slot doet ze een paar basic huishoudelijke taken.

Soms is er niet meer nodig dan een luisterend oor. Iemand die naast je bed zit en je verhaal aanhoort. Die de visite even bij jou en de baby weghoudt wanneer het allemaal een beetje teveel wordt. Ook dat is goede kraamzorg: zien wat je nodig hebt.

Download hier de informatiefolder

 

Het landelijk indicatieprotocol

Met grote zorgvuldigheid hebben alle kraamzorgaanbieders, verloskundigen en verzekeraars in Nederland een zogenaamd Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg ontwikkeld; een handleiding waarmee op dezelfde manier wordt bepaald welke kraamzorg nodig is voor jouw specifieke situatie. Die beoordeling vindt plaats op basis van een rechtvaardige en uniforme verdeling van de beschikbare middelen en capaciteit. Hierdoor kan iedereen rekenen op kraamzorg op maat. Wélke kraamzorg dus voor jou van toepassing is wordt zo objectief mogelijk bepaald met dit protocol.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Het landelijk indicatieprotocol is de leidraad waarmee de inhoud van de zorg en het aantal uren zorg van de kraamzorg, wordt beoordeeld. Op drie momenten wordt gekeken hoeveel en welke kraamzorg nodig is: de indicatiestelling. De eerste keer is dat bij het intakegesprek tijdens de zwangerschap, uiterlijk voor de 34ste week.

Omdat niet alles vóór de bevalling bekend is, wordt ook op twee andere momenten gekeken welke zorg nodig is. Dat gebeurt op de dag van de bevalling én op de derde of vierde dag erna. Pas dan is helder wat moeder en kind écht nodig hebben. Jouw verloskundige (of huisarts) en kraamverzorgster doen samen deze tweede en derde inschatting. Als het nodig is, wordt de geboden zorg aangepast aan de nieuwe zorgvraag. Dat noemen we een herindicatie. Dit kan betekenen dat je alsnog meer kraamzorg krijgt dan oorspronkelijk is toegezegd.

Minder kan ook voorkomen, namelijk als het oorspronkelijke voorgestelde pakket niet nodig blijkt. In het kraamzorgdossier komt precies te staan welke kraamzorg je krijgt en waarom. Dan kan altijd worden getoetst hoe het is gegaan.

 

Het intakegesprek

We beginnen onze zorg met een intakegesprek ergens tussen de 28 en 34 weken zwangerschap. Tijdens dat gesprek bespreken we jouw wensen en beantwoorden we je vragen. We vertellen vervolgens wat jij van ons mag verwachten.

In dit gesprek beoordelen we dus ook voor de eerste keer de noodzakelijke inhoud van de kraamzorg; wat hebben jij en je gezin nodig? Dat gebeurt aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg. De afspraken worden schriftelijk vastgelegd.

De Zorgwijzer

Bij het intakegesprek ontvang je de Zorgwijzer. Dit is een boekwerk waarin de kraamverzorgster de dagelijkse belevenissen en de conditie van jou en je kindje zal rapporteren. Ook afspraken over bijvoorbeeld de uren zorg, nuttige tips, antwoorden op je vragen en adviezen, schrijft ze hierin. Natuurlijk is er ook ruimte om je eigen ervaringen in dit boek te noteren. Zo heb je na je kraamtijd een handig naslagwerk om nog eens in terug te kijken.

 

Kraamzorg en mantelzorg

Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg houdt in dat moeder en kind thuis de verzorging, begeleiding en ondersteuning krijgen, die nodig is. De mensen die kraamzorg geven zijn daar speciaal voor opgeleid.

Het is goed om te beseffen dat de kraamverzorgster er vooral voor de zorg is. Dat betekent dat haar huishoudelijke taken beperkt zijn tot de dingen die direct met jou en je baby te maken hebben. Voor de andere huishoudelijke taken die jij nu tijdelijk niet zelf kan doen, moet je zogenaamde mantelzorg inschakelen. Daarmee bedoelen we de hulp die we vrijwillig aan elkaar geven, zoals hulp van je partner, familie of vrienden. Die hulp kun je straks goed gebruiken. Zorg daarom dat je op tijd afspraken maakt met jouw mantelzorgers.

 

Kraamzorg op maat

Kraamzorg op maat; dat is de basis waarop we ons werk doen. Kraamzorg op maat betekent dat we je de zorg geven die jij wenst en nodig hebt. Ons eerste meetinstrument is, zoals je weet, het Landelijk Indicatie Protocol. Daarmee wegen we factoren die bepalen hoeveel uren kraamzorg je krijgt en wat daar inhoudelijk voor nodig is. Als alles bij de bevalling goed verloopt ontvang je kraamzorg met een basis-omvang van 49 uur. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie gaan daar uren bij of af.

Maar er is meer dat bij ons op de weegschaal gaat: jouw wensen bijvoorbeeld. Waar de een enorm gesteld is op elke dag een schoon bed, heeft de ander meer behoefte aan begeleiding met de baby. De ene ouder is de andere niet, en de ene ouder begint aan een eerste baby, en de ander heeft er al drie rondlopen. En dus passen we onze zorg aan, verfijnen we die. Aan wat jouw baby, jij als ouder, en jouw gezin nodig heeft. Uiteraard binnen de normen die wij en de wetgevers hebben gesteld als goede, verantwoorde en veilige kraamzorg.

Hoe dat eruit ziet? Eigenlijk heel normaal: je krijgt de kraamzorg die nodig is om jou en je kind een goede start te geven. Je krijgt ondersteuning op het gebied van verzorging van moeder en kind, de kraamhulp geeft je instructies, advies en voorlichting, ze draagt zorg voor goede hygiëne en doet een aantal basis huishoudelijke taken. Met de puntjes op de i’s die voor jou belangrijk zijn.

Extra ondersteuning: Kraamzorg is een noodzakelijke zorg, voor moeder en kind. Voor cliënten die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een taalbarrière of sociaal-economische omstandigheden, zijn wij er ook. Onze kraamverzorgenden hebben de ervaring en kennis om de nodige ondersteuning te kunnen geven.

Tot slot: de kraamverzorgster kijkt naar wat er in jouw situatie aan de hand is, zodat zij ook de verloskundige goed kan informeren over het verloop van het kraambed. De verloskundige is uiteindelijk verantwoordelijk voor het kraambed. De kraamverzorgster zal bij eventuele problemen dus altijd overleg plegen met de verloskundige.

© 2021 Kraamzorg aan het Spaarne | Kraamzorg aan het Spaarne is één organisatie samen met Verloskundigen praktijk aan het Spaarne. Wij leveren kraamzorg in Haarlem en omgeving.

menu
SpoedPraktijkE-mail